Iedereen speelt wel eens met de gedachte om Freelancer te worden. Iedereen droomt van vrijheid en een goede verdienste maar is dat werkelijk zo? En is de schrik die je hebt om te springen echt nodig of niet?

Hieronder plaats ik even alle voordelen en nadelen op een rij om je een idee te geven wat je als Freelancer echt kan verwachten.

Voordelen om een freelancer te zijn

1. Je hebt het geluk om voor meerdere klanten tegelijk te kunnen werken.

Werken voor meerdere klanten biedt enkele voordelen. Zoals een hogere inkomensgarantie maar ook meer verschillende dagen, werk en dus meer variatie. Wanneer je meerdere klanten hebt, ben je niet meer zo afhankelijk van dat ene contract met je klant. Valt er dan 1 klant weg, dan hoef je nog niet meteen zorgen te hebben.

2. Jij bent goedkoper voor je opdrachtgever en toch kan je netto loon stijgen

Een totale kost voor de werkgever loopt vaak op door extra legale voordelen, sociale bijdragen en verzekeringen. Daarbij is een freelancer toch goedkoper om in dienst te nemen, ook al ligt je tarief hier iets duurder. Je bent niet verder personeel maar eerder een leverancier en dat beidt de mogelijkheid om je loon als kost in te brengen en dus voordeliger te zijn voor de werkgever. Daarnaast hoeft hij geen 13de maand uit te betalen, ziekte te betalen en je geen vakantiegeld te storten. Als freelancer heb jij dan ook het recht iets meer te vragen, daar jij voor deze kosten allemaal zelf moet instaan.

3. Je hebt een relatie tussen klant en opdrachtgever en geen gezagsrelatie

Wanneer je freelance tewerk gaat denk je ook vaak mee met je klant en dat geeft je een totaal ander gevoel dan in een een gezagsrelatie. De invulling van je tijd zal dan ook anders zijn en dat moet ook, want wanneer je als freelancer tewerk gaat, zal er ook meer sociale inspectie zijn. als freelancer krijg je voorstellen tot opdrachten voorgeschoteld en jij bepaald welke je aanneemt en welke dan weer niet.

4. Je krijgt en neemt een hoop meer vrijheid

Je krijgt als Freelancer een hoop meer vrijheid en ook om over je contract te onderhandelen. Als vaste werknemer hang je eerder vast aan de standaard waarden en normen van het bedrijf. Freelancers hebben vaak en eigen contract met enige voorstellen wat wel en niet kan, ook in verband met het opnemen van vrije dagen.

5. Je hebt geen goedkeuring meer nodig voor vakantiedagen

Wanneer je Freelancer bent, bepaal je dan ook zelf wanneer en waar je werkt. Je hebt geen goedkeuring meer nodig van de werkgever om een vrije dag te nemen en welke uren jij zal doorwerken. Natuurlijk zijn er grenzen en afspraken die je maakt met de klant en die je enigszins zal naleven.

6. Weken hebben 7 dagen en zorgen dan ook voor meer inkomen en dat in vorm van dagvergoeding.

Ga je tewerk als werknemer dan krijg je een vast maandloon en in Februari kan die minder zijn aangezien er minder dagen zijn. Maar als je als Freelancer tewerk gaat, bepaal jij zelf hoeveel dagen je wenst te werken en dat kan zelf voor 7 dagen in de week. Daarbij zorg je voor een hoger inkomen en is maand Februari ook perfect op te vangen.

7. Meer werkzekerheid 

Wanneer je een goed contract opstelt dan heb jij een betere werkzekerheid van een werknemer van onbepaalde duur die net van werk is veranderd. Die kan meteen ontslagen worden terwijl jij een goede opzegperiode opneemt in je contract. Dat zorgt ervoor dat jij een inkomensgarantie hebt wanneer deze toch doorbroken zou worden. Daarnaast hoef je ook geen schrik te hebben want er is voldoende vraag naar een freelance ondersteuning.

8. Sociale bijdrage wordt berekend volgens je inkomen

Je sociale bijdragen die kunnen best hoog liggen maar dit moet je dan ook weer zien als kost. Daarbij ligt de eindprijs dan wel een stuk lager dan die van een werknemer in dienst.

9. Je hebt meer vrijheid in het organiseren van je werk, de weekindeling en vakantieregeling

Wanneer je als Freelancer werkt, bepaal je je eigen werkuren. Maar ook de locatie kan jij geheel zelf kiezen. Je werkt waar je wilt en wanneer je wilt. Natuurlijk zijn hier ook grenzen en regels die je bepaalt samen met je klant. Wil jij in het zonnetje op terras zitten en daar wat werken? Geen probleem. En ook wanneer er kinderen zijn, kan dit heel handig zijn toch?

10. Je kunt een hogere opslag bedingen dan het sectorgemiddelde of wat gangbaar is in het bedrijf

Je kan je eigen loonsverhoging bepalen door in het contract op te nemen dat je uurtarief jaarlijks stijgt met x aantal % en jij kiest hierbij het bedrag. Dit bedrag mag daarnaast ook nog eens hoger zijn dan de index of de afgesproken loonsverhogingen in de gekozen sector.

 

blog

Nadelen om een freelancer te zijn

Het is natuurlijk niet altijd rozengeur en manenschijn. Iedere medaille kent een keerzijde en dat is als Freelancer dan ook niet anders.

Hieronder enkele nadelen op een rij.

1. Vakantie? Dan is er geen loon

Als Freelancer heb je geen inkomen wanneer je niet werkt. Dat betekent dan ook geen vakantiegeld, geen feestdagen die uitbetaald worden en zeker geen dertiende maand. Natuurlijk is vrijheid voor velen belangrijker dan geld.

2. Het wettelijk pensioen ligt lager

Als zelfstandige krijg je een lager pensioen dan wanneer je als werknemer aan de slag gaat. Dit is door de betaalde bijdragen van de werkgevers. Freelancers zouden een stuk minder sociale lasten betalen waardoor er ook minder voor het pensioen opzij geplaatst wordt. Wanneer je je toch wilt verzekeren op een goed pensioen, kan dit met extra verzekeringen.

3. Contracten kunnen ook door de opdrachtgever bepaald worden

Vele grote bedrijven hebben een eigen juridische afdeling en stellen daarom ook vaak een eigen contract op. Hierbij moet je alles goed doornemen en onderhandelen. Soms kan dit ook een voordeel zijn, want deze contracten kunnen een stuk evenwichtiger zijn, dan je eigen opgesteld contract. Neem het steeds mee als leerproces en laat je niet overhalen tot punten waarbij je niet akkoord bent.

4. Je moet zelf instaan voor al je materiaal

Als Freelancer moet je instaan voor je eigen materiaal. Dit kan gaan van een eigen computer, smartphone, auto,… Voordeel hieraan, je kan kiezen voor materiaal die je goed ligt en je kan je eigen budget hierin bepalen. Soms kan je ook een stuk van je materiaal aan de klant doorrekenen. Wie graag een opleiding volgt, zal hier wel zelf voor moeten instaan.

5. Je bent niet in dienst bij het bedrijf

Een freelancer is eigenlijk niet echt in dienst in het bedrijf en sommige bedrijven moeten de grote stap naar freelancers leren kennen. Daarbij kan het wel eens zijn dat je niet bent uitgenodigd voor het personeelsfeest of een nieuwjaarsreceptie.
Je zal ook vaker afscheid nemen van je collega’s, maar hey, je leert er ook een heel stuk meer kennen.

6. Weg met vakantiegeld en een 13de maand

Alle leuke extraatjes van een werknemer vallen nu gewoon weg. Daarbij moet je nu harder werken om deze terug op te halen en dat kan even wennen zijn.

7. Geen inkomen bij ziekte

Ook wanneer je ziek bent en niet kan werken, zal je niet uitbetaald worden. Dat is voor een werkgever wel een voordeel om toch met een freelancer in zee te gaan.
Wel zijn freelancers vaak minder ziek, daar ze geen extra stress en werkdruk hebben die tot ziekte overgaan.

8. Als werknemer heb je geen eindverantwoordelijkheid

Wanneer je in dienst bent van een werkgever draag je geen eindverantwoordelijkheid voor een fout. Als je als freelancer tewerk gaat, kan dit wel eens keren. Daarbij worden fouten wel als jouw verantwoordelijkheid gezien. Dit kan je best indekken met een goede Beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een stuk in je contract in te dekken.
Wanneer je geen goede diensten levert, zal je de klant ook een vergoeding hiervoor moeten geven of de problemen oplossen.

9. Geen stempelgeld

In barre tijden heb je geen aanspraak meer op stempelgeld. Wanneer je contract dan ook stopt, heb je geen inkomen meer. Natuurlijk kan je een stuk verzekeren hiertegen door een goede verzekering bij je makelaar op te nemen voor een gegarandeerd inkomen. Ook kan je in je contract een opzegperiode met bedrag invullen. Dat zorgt toch voor een stuk zekerheid. Wanneer je enige tijd aan de slag bent, kan je ook voldoende sparen om een zekere periode te kunnen overbruggen, indien nodig.

10. Extra administratie

Een punt waar veel Freelancers tegenop kijken. Extra administratie. Als werknemer is dit voor je baas en hoef je je hier geen zorgen over te maken. Natuurlijk is dit voor een zelfstandige iets anders. Ieder kwartaal moeten alle papieren, facturen, aankoopbonnen klaarstaan voor de boekhouding en moet alles netjes ingediend worden. Wie zijn administratie niet goed bijhoudt, kan dan ook veel geld hieraan verliezen.
Alles goed bijhouden is dan ook de boodschap!

11. Je betaalt voor je opleiding en seminaries die je wil volgen 

Zelfstandige en freelancers moeten zelf instaan voor de kosten van een opleiding of seminarie. Dit is niet langer voor je ingedekt. Natuurlijk is dit iets wat je als pure kost kan inbrengen in je zaak en zo kan het ook weer als positief aanzien worden.