Personal assistant is meer een meer een knelpuntberoep. Dit omdat er heel wat misverstanden rond dit beroep naar boven komen. De functie is in afgelopen jaren dan ook heel wat veranderd. Zo komen er steeds meer verantwoordelijkheden bij en vallen de meest uitvoerende taken weer weg.

Tijd om de functie personal assistant in een positieve kijker te plaatsen en 3 meest voorkomende misverstanden op te lijsten zodat we deze kunnen schrappen.

1. Een personal assistant ondersteunt maar 1 manager

Het is een klassiek gezegde. De personal assistant is vaak aanzien als de oude secretaressefunctie die 1 manager of CEO bijstaat. Niks is minder waar, want deze functie heeft een tal van verantwoordelijkheden bijgekregen.

Zo ondersteunt een assistant niet alleen een manager maar wel een heel team! Dit kan zowel het managementteam zijn alsook een tal van personeelsleden. De personal assistant evolueert op heden naar een grote expert en kent een verzameling van taken, functies. Daarbovenop gaat hij/zij ook de managementtaken op zich nemen. Hierdoor is deze functie te vinden in verschillende afdelingen van het bedrijf.

2. Een assistant doet enkel uitvoerend werk

Na het eerste misverstand komen we meteen aan punt twee. We hebben het al vernoemd. De functie is in de loop der jaren zo veel veranderd. Uitvoerende taken vallen meer weg en verantwoordelijkheden nemen hun plaats in.

Waarom de uitvoerende taken wegvallen? De digitale wereld zorgt er steeds meer voor dat managers en teamleden beroep kunnen doen op een tal van softwaretools. Zo kunnen ze hun eigen agenda beheren, ongeacht hun plaats altijd alle documenten ophalen, snel en efficiënt handelen naar de klant toe.

Een assistant krijgt andere taken met meer verantwoordelijkheden zoals het bijstaan van het organiseren van evenementen, communicatie tussen management en het personeel. Opzetten van allerlei belangrijke documenten, bijsturen van het management team en meewerken aan de verdere groei van het team en bedrijf.

Deze functie is zo veelzijdig en brengt een grote druk met zich mee waardoor bedrijven steeds meer beroep doen op externe krachten als freelancers.

3. Een personal assistant is eenvoudig te vinden

Dit is wel het grootste misverstand der misverstanden. Het lijkt erop dat er wel 1000 personal assistants op de markt zijn. Maar een goede personal assistant vinden is helemaal niet eenvoudig.

Een bedrijf die op zoek is naar een assistant zal een grote waslijst aan vaardigheden opnoemen. Net omdat de functie steeds meer verantwoordelijkheden met zich meebrengt.  Talenkennis staat hier al vaak voorop. Een personal assistant moet perfect 3-talig zijn volgens de bedrijven. In vergelijking met enkele jaren geleden, kregen starters veel meer de kans om op te starten en door te groeien. Nu moet een assistant meteen alles kunnen, terwijl de ervaring leert dat iedereen moet groeien in deze functie.

Personal assistant – knelpuntberoep

Een personal assistant is op vandaag een echt knelpuntberoep. Dat is jammer! Deze 3 misverstanden en de nog vele andere zorgen ervoor dat een goede personal assistant niet eenvoudig te vinden is.

Heb jij nood aan een personal assistant? Een expert om je te ondersteunen bij een tal van belangrijke taken die voor jou zeer tijdsrovend zijn? Ben je op zoek naar een assistant met de nodige kennis en vaardigheden om je bij te staan, mee te denken aan de groei van je bedrijf?

Neem dan zeker contact op met Spessart voor een vrijblijvend gesprek.